Contact

Wens je meer informatie over het opstarten van uw consultancybedrijf, werken als freelancer, vrije beroeper of met een managementvennootschap?

Of ben je al zelfstandig en op zoek naar een boekhouder?

Twijfel niet om contact op te nemen.
Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

5 + 5 =

Post: Handbos 6, 9320 Erembodegem

Office: Ninovesteenweg 198/22, 9320 Erembodegem

ITAA 11.845.518

ITAA 52.389.801

Veelgestelde vragen

Kan ik langskomen voor een gesprek?

Digitale boekhouding betekent niet dat een bespreking alleen online kan doorgaan. Je bent altijd welkom op kantoor. Het eerste gesprek is ook steeds vrijblijvend.

Voor welk advies kan ik bij je terecht?

Naast boekhoudkundig en fiscaal advies, kan je bij mij ook terecht voor algemeen advies over werken als freelancer of consultant: wat zijn de voor- en nadelen, waar op letten bij het aangaan van contracten, hoe bepaal je uw tarieven, en meer.

Voor middelgrote of groeiondernemingen zijn financiële budgettering en rapportering ook één van mijn grote interesses.

Welk nettobedrag blijft er over van je inkomen als zelfstandige dienstverlener?

Als zelfstandige betaal je verschillende soorten belastingen. Klik hier om een simulatie te bekijken van je netto-inkomen op basis van een dagtarief naar keuze. In de tabel zie je ook een vergelijking met het nettoloon van een werknemer. Voor de meeste dienstverleners geeft deze simulatie een realistisch beeld van wat je effectief overhoudt. Neem contact op om uw specifieke situatie te analyseren.

Hoe verloopt onze samenwerking?

Met dit traject ondersteun ik je van a tot z.

  1. Kennismakingsgesprek
    We bekijken samen of zelfstandig zijn iets voor jou is, met de voordelen en aandachtspunten.
  2. Voorbereiding op de opstart
    We verzamelen alle nodige informatie om je eenmanszaak of vennootschap op te starten.
  3. Administratieve afhandeling
    Ik regel de inschrijving als zelfstandige en zorg voor de oprichting van de onderneming. Jij volgt vooral je post en e-mails op.
  4. Kick-off meeting
    Na de opstart bespreken we praktische zaken en belangrijke do’s & don’ts.
  5. Begeleiding en opvolging
    Ik houd je op de hoogte van deadlines en geef tijdig aan welke acties nodig zijn. Daarnaast geef ik feedback over je boekhouding en optimalisaties. Ook informeer ik je over wetswijzigingen die impact kunnen hebben. Volg vooral je e-mail en post goed op.
    Minstens één keer per jaar bespreken we samen de cijfers en de bijbehorende fiscale aangifte. Tijdens het jaar zorg ik voor het indienen van de nodige aangiftes (bv. btw aangiftes, klantenlisting, intracommunautaire listing,..)
  6. Altijd bereikbaar voor vragen
    Vragen over je zelfstandig statuut, boekhouding of belastingen? Je kan steeds bij mij terecht.

De btw-aangifte (meestal per kwartaal) verloopt doorgaans vlot en zonder veel vragen. Mocht er toch iets onduidelijk zijn, neem ik proactief contact met je op. Uiteraard kan jij ook vragen stellen per telefoon/whatsapp/mail. Tijdens de jaarlijkse meeting bespreken we uitgebreid de jaarcijfers, een ideaal moment om alles grondig door te nemen en bij te praten.

Onderneem ik best zelf al actie wanneer ik wens op te starten als zelfstandige?

Bij voorkeur niet.

Als je jezelf bijvoorbeeld al inschrijft als zelfstandige bij Acerta, moet ik die inschrijving toch nog nakijken. Als ik meteen de inschrijving verzorg, dan voorkomen we fouten en eventueel gemiste optimalisaties. Bovendien is het inschrijven zelf niet zoveel werk.

Wat je wél al kunt doen, is contracten aangaan of aankopen doen als onderneming in oprichting, maar deze details bespreken we best ook even op voorhand.

Is werken als zelfstandige complex?

Dat valt op zich wel mee. Je moet jezelf vooral goed informeren en dan went het snel. Administratie gaat alvast zeer vlot dankzij de digitale tools. Als een professional je administratie controleert en aangiftes indient, dan hoef je je daar ook weinig zorgen over te maken. De belangrijkste zaken om te weten en verschillen met bijvoorbeeld het werknemersstatuut kom je te weten in een kennismakingsgesprek . Als je in voorbereiding op ons gesprek dit topic al eens opzoekt, dan heb je al wat achtergrond en kan ik je bevindingen bevestigen of eventueel nuanceren/aanvullen.

Werk ik best met een eenmanszaak of met een vennootschap?

Dat hangt van diverse factoren af. Als we geen rekening houden met deze andere factoren en enkel naar inkomen kijken, dan is een vennootschap fiscaal al voordelig vanaf een jaarinkomen van €50.000. Boek gerust een kennismakingsgesprek om uw situatie te bespreken.

Doet elke boekhouder hetzelfde?

Behoudens enkele specialisaties in bepaalde sectoren, in principe wel.

Achter de schermen spelen zich wel grote verschillen af:

Doen ze enkel het strikt nodige of werken ze met kwaliteitsprocedures en worden deze regelmatig geupdatet? Hoeveel opleiding wordt er gevolgd? Welke interesse in boekhouding & fiscaliteit hebben ze, en hoeveel fiscale tijdschriften volgen ze op? Op welk netwerk kunnen ze rekenen? Voldoen ze aan alle verplichtingen die het beroep voorschrijft (vanaf 2025 zal dit strenger worden gecontroleerd)? Sturen ze snel bij wanneer er iets fout loopt in jouw administratie? Je zal ook merken dat sommige boekhouders minder bereikbaar zijn dan andere. Bereikbaarheid is een prioriteit in mijn samenwerkingen. Ik apprecieer het als mijn klanten ook vlot communiceren.

Ben je een stereotype stoffige en saaie boekhouder?

Wie weet! Ontdek het in een kennismakingsgesprek!